Akita Standard

PODRIJEKLO: Japan
NAMJENA: pas za pratnju
KLASIFIKACIJA: 5. skupina (Špicevi i psi pratipa) 5. sekcija (Azijski špicevi i srodne pasmine Bez radnog ispita

Kratak povijesni pregled: Japanske vrste pasa su u prošlosti bile male ili srednje veličine i nije bilo velikih vrsta pasa. Akita potječe iz pokrajine Tohoku i ubraja se pod imenom “Akita Matagi” (pas za lov na medvjede) među lovačke pse srednje veličine. U vrijeme Sataka-Clana, između 1630. i 1870. godine, u pokrajini Akita, ovaj je pas sistematski bio uzgajan za borbe koje su, prema sačuvanim davnim pismenim zapisima, bile njegovane kako bi jačale moral plemstva toga kraja. Pasmina je nakon toga bila križana sa psom koji je bio sličan mastifu, a pripadao je nekom njemačkom inženjeru, zaposlenom u rudniku bakra Kasaka. Također je križana sa borbenim psom Tosa koji potječe od križanja mastifa Shikokua, srednje velike japanske pasmine, sa njemačkim goničem, psom St. Bernarda i njemačkom dogom. Ovim mješanjem Akita je izgubio svoj prvobitan karakterističan izgled, kojeg su krasile uspravne špicolike uši i zavrnuti rep. Po zabrani borbi pasa, 1908. godine, obrazovani ljudi i profesori odlučili su sačuvati pasminu. Godine 1919. izdan je zakon o očuvanju prirode. Zahvaljujući naporima ljubitelja da i nadalje poboljšaju pasminu, godine 1931. izabrano je devet vrhunskih pasa ove pasmine i proglašeno spomenikom prirode, što je pasminu jako populariziralo. Godine 1945. nakon drugog svjetskog rata, poduzeti su napori da se Akitu sačuva u njegovu izvornom obliku, pa se iz malo preostalih pasa ove pasmine nastojalo izvući krv mastifa i ostalih ukrižanih stranih pasmina. Ti su napori doveli do stabilizacije danas poznatog velikog Akite u njegovom izvornom obliku.
Opći izgled: velik, vrlo skladan pas, snažne tjelesne građe, vrlo jezgrovit, izraženih sekundarnih seksualnih oznaka, jednostavan, vrlo plemenit i pun ponosa, vrste konstitucije.
Važni omjeri: odnos visine u grebenu prema dužini tjela je 10:11; tjelo kuja može biti duže od tijela mužjaka.
Ponašanje i narav: miran, odan, poslušan, inteligentan.
Glava: lubanja je u skladnom odnosu prema tijelu; čelo široko sa izraženom stopom i jasnom čeonom brazdom, ali bez nabora. Obrazi umjereno razvijeni; ravan nosni hrbat, nos velik i crn. Kod bijelih pasa dozvoljen je nos boje mesa. Gubica srednje dužine, u korijenu široka i sužava se prema vrhu, ali nikad šiljasta. Snažni zubi tvore škarasti zagriz. Usnice čvrsto prijanjaju.
Oči: prilično male, gotovo trouglaste, postavljene na umjerenoj razdaljini, tamno-smeđe boje, što tamnije, to bolje.
Uši: prilično male, debele, trouglaste sa lagano zaobljenim vrhovima, postavljene na umjerenoj razdaljini, nošene uspravno i nagnuto prema naprijed.
Vrat: debeo i mišićav, bez nabora, u skladu spram glave.
Trup: leđa ravna i snažna, slabine široke i mišićave. Prsni koš dubok, prsište dobro razvijeno- Rebra dobro zasvođena. Trbuh dosta uvučen
Rep: visoko nasađen, debeo, nošen vrsto savijen preko leđa. Spušten, dosiže vrhom gotovo do skočnog zgloba.
Prednje noge: ramena umjereno zakošena i razvijena; prednje noge ravne sa teškim kostima. Laktovi priljubljeni uz tijelo.
Stražnje noge: dobro razvijene, snažne i umjereno kutovane.
Šape: debele, okrugle, dobro zatvorene, umjereno olučene.
Hod: način kretanja gibak i snažan.
Dlaka: SVOJSTVA: gornja dlaka tvrda i ravna, poddlaka meka i gusta; na grebenu i sapima nešto dulja. Dlaka je najdulja na repu. BOJA: crvena, boja sezama, tigrasta i bijela. Sve navedene boje osim bijele moraju iskazivati “urajiro”. (URAJIRO = bjeličasta dlaka postrance na gubici, na obrazima, ispod gubice na grlištu, prsima i trbuhu, na donjoj strani repa i na unutarnjim dijelovima udova.)
Veličina: Visina u grebenu: mužjaci 67 cm, ženke 61 cm. Odstupanje +/- 3 cm je dozvoljeno.
Pogreške: svako odstupanje od navedenih točaka valja smatrati pogreškom a ozbiljnost kojom se vrednuje treba biti u točnom omjeru s njezinim stupnjem. strašljivost predgriz ili podgriz mrlje na jeziku muškobanjaste kuje ili feminizirani mužjaci svijetli iris pomanjkanje zuba kratki rep
Diskvalificirajuće pogreške: uši koje nisu uspravne rep nošen spušteno duga dlaka (čupava) crna maska treba biti smatrana pogreškom. oznake na bijeloj podlozi se toleriraju, ali prednost je kad ih nema.
N.B. Mužjaci moraju imati dva vidljiva normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.